Saturday, December 4, 2010

Meh kenal2 ngan kuih Terengganu : Kuih Semang

Pernah dengar tak nama kuih ni.. ?? haha.. saja je nak introduce kan kat korang salah satu kuih dari Pantai Timur.. kat ganu n klate jer yg ade kuih ni.. nama nya, kuih Semang.. kat len, memang tak kan jumpa aku rasa.. kalo jumpa, bagitau aku eh.. huhu..


Rasa dia camana ? hoho.. nak kata sedap sangat2 tu, bagi aku biasa aje. tapi, kalo kena dengan yg betul2 suka, memang diorang suka betol ler.. rasa nya lebih kurang ngan gula kapas.. manis.. and.. memerlukan kesabaran n perlu spend banyak masa nak makan kejadah ney.. hahaha.. pulakk.. sebab apa ?? haha.. tengok la kuih tu.. berurat2, then ditabur dengan tepung@sagu.. kuih ni bagi aku unik. hehe, leceh n cerewet jugak nak buat ni.. and kalo nak makan kuih ni, aku pesan awal2, jangan makan bawah kipas, nanti confum berterabur sume tepung tu atas lantai.. hahaha.. korang rajin nak sapu takpe.. ;)

Dua minggu lepas time sepupu aku kawen, bagi benda jadah ni la kat tetamu.. then, kakak2 ipar aku, orang Kedah n Penang... bila nampak je kuih tuu.. eh, kuih apa ni.. ?? mula la bersungguh2 nak merasa, excited habess ! hahaha.. anak buah aku, Rizq.. huihh.. suka btol dia... lambat sket orang suap, dah kena tarik tangann.. huhu.. tiba2 rasa special lak jadi rakyat jati ganu ni.. yer lah, kat ganu ni, banyak kuih yang confum takde kat tempat lain.. bila orang luar datang, macam2 diorang ley jumpa.. special kan ? hehehe..

Adehh.. tiba2 rindu kat mak n ayah.. :( Kursus infosys ney cuti sehari je, ahad jer.. Sabtu ada kelas. penat woo.. !! huh.. ! sebab tu dok lepak2, rehat2 je atas katil ni.. nak relaks, release tension.. malas nak gerak pi mana2.. hurmmmm.. aku nak rest cukup2. isnin ni berperang lagi dengan java kesayangan ! see ya ! ^_~ mishh you all... muahxxx..!

5 comments:

FarhanaDr said...

Ohhhhhh.. Kuih semang ke nama dia.. Sangat suka.. Jumpa dulu2 time duduk kat sarawak jek laa.. Kat sarawak macam ni gak tapi kaler dia putih.. Orang sarawak panggil semitai.. Kat semenanjung tak jumpe dah.. Huhu.. Ade kat pantai timur gak rupanye.. Thanx untuk info.. ;)

Rara Farah said...

kuey nie...dpt rase time org kawen jew jumpe..hahaha..tp sedap...mcm gula2 kapas...suke sgt

Nur Mudrikah said...

ya Allah..rindunya nak makan kueh ni. festime makan waktu darjah 6, ada member dari trengganu yg kasi..try buat xjdi..hihi

Anonymous said...

baru pas makan kuih nie...ahaha...sedap

siti Suhaidaa said...

Ni kuih terengganu eh? Huhu.. kuih ni bole juga didapati di melaka laaa.. kat dataran pahlawan.. kalau sy balik melaka mmg xpernah miss beli kuih ni.. mmg sedap.. kat tmpt lain susah nk jmpe.. kat dataran pahlawan je ade..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...